Thursday, July 5, 2007

Intelectualii



Ce misto e sa fii intelectual. Nu vreau sa intru in polemici legate de plecarea mintilor luminate la mare cu avionul platit din banii contribuabililor, si nici legate de suma mare care s-a investit in aceasta deplasare - 30.000 ron pentru 6 oameni. Nu asta ma intereseaza. In schimb sunt pur si simplu siderat de atributiile pe care si le asuma acesti oameni din postura lor de 'intelectuali'.

In primul rand, ce e aia intelectual. Scoatem niste carti, realizam niste emisiuni cu tenta culturala si suntem intelectuali? Parerea mea e ca un intelectual stie sa fie impartial si observa cu un ochi mult mai experimentat decat altii neregulile. Si nu inchide niciodata ochii, indiferent cine greseste.

Ei, parerea mea este ca Grupul pentru Dialog Social si-a iesit mult din sfera in care se invarte un intelectual. Sustinerea aceasta neconditionata pe care i-o ofera presedintelui Basescu ma ingrijoreaza. Acestia arunca cu critici in toate directiile in care se afla adversarii politici ai presedintelui. Imaginea care se creeaza in mintea omului de rand care nu stie sa filtreze informatia este clara: ce imi spune 'intelectualul' este litera de lege. Doar e 'intelectual'. Prin faptul ca ei se folosesc de aceasta postura pentru a-i castiga capital politic lui Basescu comit o mare grosolanie. Increderea pe care acest popor le-a dat-o a fost legata de realizarile lor anterioare si nu de 'smenuri, barfe, susanele' comentate prin editurile nu mai stiu carui ziar.


In ultimul sau editorial Horia-Roman Patapievici ii critica pe jurnalistii Ion Ionita, Adrian Ursu, Robert Turcescu si Emil Hurezeanu pentru modul in care si-au administrat interviurile in care au fost invitati luni primul ministru si marti presedintele. Primii doi, pare-se au fost prea 'prietenosi si curtenitori' cu primul ministru in abordarea temei referitoare la majorarea pensiilor. Masura pe care Basescu nu o agreeaza, argumentand ca nu va fi realizata fara cresterea inflatiei sau a cotei unice de impozitare. Bineinteles, solutii exista. Robert Turcescu si Emil Hurezeanu insa, in opinia domnului Patapievici, l-au tratat pe presedintele Basescu 'ca pe o prada'. Cu alte cuvinte e gresit sa il lasi pe premier sa vorbesca, sa nu il supui unui interogatoriu, si tot gresit este sa il supui pe presedinte la un interogatoriu, sa nu il lasi sa vorbeasca liber. Atitudinea domnului Patapievici mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu chiar ipocrita. Se intelege de ce.


As vrea sa inteleg si eu aceasta atractie pe care un intelectual o manifesta fata de un presedinte care nici pe departe nu este fara pata. Poate pentru ca nu sunt intelectual nu o sa inteleg niciodata..

No comments: