Thursday, September 13, 2007

B.O.R.

Nu am vazut discrepanta mai mare decat aceea dintre plasarea institutiei Bisericii pe primul loc in topul increderii romanilor si bulversarea morala traversata de aceeasi societate.
Intr-adevar, romanii pun Biserica pe locul intai. Dar suntem, in acelasi timp, pe acelasi loc la injuraturi, violenta si barfa. Ne complacem in propria mizerie, umplem apele si pamanturile cu gunoaie. Orice oras romanesc este expresie a delasarii si nesimtirii. Pe posturile de televiziune o serie intreaga de "crainici" foarte populari cuceresc zilnic noi recorduri ale dazmatului total. Ne batem joc de batrani, de nevoiasi, trecem total indiferenti pe langa copiii care inhaleaza aurolac si lista poate continua la nesfarsit.

Deci traim mai mult ca sigur in cea mai individualista societate europeana. Nicaieri nu poti vedea un asa contrast intre spatiul privat ingijit si spatiul public ignorat complet. Nicaieri oamenii nu isi bat joc in asemenea hal de interesul comun. Altfel urla credinta in noi, incat oamenii se calca in piciare pe la mai stiu eu ce moaste, procesiuni si pomeni.

In concluzie, ce ne asteptam de la investirea Mitropolitului Daniel in fruntea Patriarhiei? Si cum poate oare Biserica sa ne multumeasca asteptarile cand in pragul alegerilor, "liderii spirituali", in loc sa apeleze la transparenta totala, au optat pentru varianta secretomaniei comuniste? Locul privelegiat al Bisericii in topul increderii nationale nu va insemna mare lucru daca institutia nu se va apropia de problemele, de complexele si de vinovatiile de care sufera societatea romaneasca.

Din pacate, startul nu este de loc incurajator. Comunicarea dintre Biserica si milioanele de credinciosi a fost inexistenta. Nu a existat nici o lista oficiala a electorilor - parerea mea este ca Basescu si Serviciile Secrete au avut un cuvant de spus, iar posibila cercetare a dosarelor candidatilor la CNSAS a intampinat o rezistenta acerba si, din neferecire, foarte eficienta.

Poate ca noul Patriarh Daniel va avansa in aceasta directie. In fond, Biserica nu se poate baza in relatia cu societatea doar pe dogma si pe o unda de irational, cu atat mai putin in secolul XXI. Ea ar trebui sa aiba rolul de prim indrumator al maselor de imorali care i se inchina cu atata evlavie.

No comments: