Wednesday, November 21, 2007

Din nou, referendum


Ce noroc! Primele alegeri europene la care suntem chemati se desfasoara pe fondul unei crize politice si institutionale profunde. Scandalurile dintre administratia prezidentiala si guvern i-a facut pe politicieni sa lase pe ultimul plan respectarea obligatiilor si, mai ales, apararea drepturilor ce decurg din statutul de tara membra a UE. Si asta s-a vazut in interesul "numelor grele" de a candida pentru Legislativul comunitar, de teama sa nu isi piarda influenta la Bucuresti.

Pentru a masca instabilitatea grava intaiul ctitor al tarii, Traian Basescu, a avut nastrusnica idee de a-si insusi ideea deja arhi-consumata de a reforma clasa politica. Si asta urgent. Tema introducerii uninominalului a fost in sfarsit "resuscitata", iar adversarii politici ai sefului statului au muscat imediat momeala de teama de a nu cadea prost in ochii electoratului. Asa Basescu a ajuns sa faca un referendum pe o chestiune cu care majoritatea covarsitoare a populatiei este de acord si asupra carui guvernul isi angajase raspunderea in prealabil (tot pentru a-si salva imaginea). Insa atata timp cat partidele politice nu sunt dispuse sa renunta le sistemele clientelare pe baza carora functioneaza, romanii nu vor avea, cu sau fara uninominal, aer proaspat in parlament. Porcaria de plebiscit organizat duminica, in paralel cu europarlamentarele, a ingropat dezbaterile despre Europa si va influenta negativ prezenta la urne.

Sa mai zabovim putin asupra referendumului. Logic, uninominalul va fi votat. Chiar daca cei care il vor vota vor fi putini ca numar, legea sigur va iesi. Asadar, ce rost mai are sa ne batem capul cu referendumul? Sa incercam mai bine sa alegem niste europarlamentari rasariti din lista destul de afumata si sa ignoram chestiunea de care se tine cu dintii presedintele, in incercarea de a-si ameliora aplombul electoral scazut.

Este, intr-adevar, trist faptul ca dupa data de 25 noiembrie o sa avem un set de europarlamentari cu legimitate slaba. Sper sa avem si un referndum invalid din cauza absenteismului inregistrat la vot. Chiar daca castigurile si pierderile vor fi contabilizate in raport cu procetele obtinute de fiecare formatiune in parte, viziunea este complet gresita. Castigurile si pierderile politice trebuie stabilite in functie de prezenta oamenilor la vot. Pentru ca lehamitea noastra, a cetatenilor, manifestata prin absenteism, genereaza lipsa de legimitate si conduce la disfunctionalitati.

Sa votam europarlamentarii. Uninominalul e deja rezolvat.

8 comments:

Radu said...
This comment has been removed by the author.
Radu said...

la celelate comentarii vedeam o sclipire de corectitudine din partea ta. insa aici nu o vad si cred ca e din cauza ca nu ai inteles exact ce se intampla: e o diferenta GIGANTICA intre uninominalul "lu Basescu" si "ala a lu Tariceanu."
Aceasta diferenta este infinit mai importanta pt cum va evolua politica si responsabilitaea legislativului (si implicit a executivului) romanesc decat mana de MPE. (MPE-ii sunt inutili atata timp cat Romania nu are o guvernare responsabila si decenta, pt ca nu au pt cce sa lupte. pt ca nu nu ar STII care sunt interesele Romaniei.)

Deci, Antitot! Este cel putin ignorant din partea ta sa zici ca e uninominalul e pierdere de vreme, pt ca e mult mai important pentru romani, si viata lor in aceasta tara pe termen mediu si lung. Daca pica varianta de la referendum, sa ne ajute al de sus, pt ca nu se va schimba mai nimic: in continuare vor intra in parlament oameni care nu au fost alesi de nimeni, si care implicit nu trebuie sa dea socoteala nici unui electorat. Americanii s-au prins ca vor "elected representation" acum 2 secole, iar noi inca nu reusim sa intelegem valoarea responsabilitatii alesilor nostri (in fata electoratului)!

AlexPlesa said...
This comment has been removed by the author.
AlexPlesa said...

Guvernul nu a lansat uninominalul ca sa isi spele imaginea cum spui Antitot. PNL e singurul partid care incearca din 97 sa schimbe acest sistem. A incercat de 5 ori si nu a reusit. Inclusiv Base marinelul sef a votat de 2 ori contra propunerilor PNL de pe vremea CDR.
Uninominalul propus de Diriginte nu prea e folosit de nimeni.
Inca o data da dovada ca e un jegos care cauta atentie si strica acest moment istoric.
Ar fi fost prima oara cand romanii si-ar fi votat parlamentarii europeni, acum dacai ntrebi orice baba ce voteaza in primul rand zice ca nu stie apoi zice ca voteaza uninominalul.
Adevaratul motiv pt care Base iese la rampa este ca lumea sa asocieze imaginea PD cu imaginea lui il doare in cot de uninominal. Astfel lumea nu va vedea PD= Videanu, Boc si Udrea ci va vedea PD= BASE cel drept

Radu said...

Ok, AlexPlesa, tu sper ca glumesti. Te rog sa clarifici lucrurile daca ti se pare ca nu am inteles ce vroiai tu sa zici de fapt. (Bine trebuie mentionat ca eu am incredere in natura buna a oamenilor si nu ma gandesc ca esti unul dintre celebri comentatori online ai PNL-ului.)

1. Faptul ca PNL a incercat sa schimbe sistemul actual nu inseamna ca a incercat sa il schimbe cu cel mai bun sistem. Uninominalul poate sa ia multe forme. De ce sa ne pierdem vremea dicutand cine a fost primul, cand putem de fapt sa discutam substanta propunerilor. Sistemul propous de APD/PNL nu rezolva problema intrarii in parlament a oamenilor pe care nu ii voteaza nimeni. Cealalta varianta in schimb se asigura exact ca nu va intra nici un politruc, care nu trebuie sa dea socoteala nimanui pt ca e pe o lista. In momentul in care ai in electorat bine definit, si nu te pierzi la coada unei liste, oricat de furacios ai fii, nu mai conteaza. Pt ca alegatorii tai te vor zbura la urmatoarele alegeri.

2. "uninominalul propus de Diriginte nu prea e folosit de nimeni." Pai sa vedem. Mai intai de ce faptul ca un sistem care nu mai e folosit de NIMENI nu poate fii un sistem bun? De ce Romania ar trebui sa fie o tara care sa incerce sa aplice retete care au rezolvat problemele ALTORA si sa nu aplice retete care sa rezolve problemele ei? Argumentul ca nu e folosit la altii e cel putin inutil.

3. Faptul ca tu il consider pe Basescu jegos face comentariul tau sa para cel al unui adolescent frustrat, care in lipsa de argumente tranteste niste insulte ca sa se simta mai in controlul situatiei

4. Desigur ca romania e formata din babe, care de altfel sunt si cei mai informati cetateni ai tarii. Heh. dar erai sarcastic... si cred ca ce vroiai sa spui e ca pana si babele au inteles ca de fapt uninominalul e MULT mai important pt tara decat sunt europarlamentarele... pentru ca, desigur, pentru noi e MAI IMPORTANT cum ne guvernam decat cum dam impresia ca ne guvernam.
5. Ma bucur ca ai impartasit cu toata lumea adevaratele motivele pt care care Basescu a inaintat aceasta propunere de uninominal. Si noi ca cetateni contrbuim la haosul din politica pt ca in loc sa incercam sa discutam esenta legilor ne inpotmolim in detalii stupide de genul "Basescu/Tariceanu/Geoana o face pt imagine." In fond chiar conteaza pt ce o face atata vreme cat e benefica populatiei? Si nu ti se pare normal ca cineva care propune legi ne-aberante sa "castige" imagine si voturi de la populatie? Esti ciudat, si ilogic, alexplesa!

Radu said...

ah, si inca ceva. intr-adevar sistemul PNL-APD suna grozav intr-o tara utopica, in care partidele au o ideologie bine definita si unde oamenii voteaza ideologia si nu omul care sa ii reprezinte. Vise frumoase! Romania nu isi permite inca multi ani de acum incolo sa faca chestia asta.

AlexPlesa said...

Radule o sa incerc sa ma abtin sa il injur pe Basescu. Si o sa iti raspuntd punct cu punt.

1. Prin sistemul lui Basescu doar oamenii cu bani vor putea candida. Doar ei vor avea bani de campanie si masele nu vor fi repreyentate corespunyator in campanie. In america merge ca un politician sa isi faca lobby inainte de campanie ca sa stranga fonduri la noi asta nu va merge niciodata. Si repet PNL prin injuratul Pacuraru a avut inca din 1997 aceasta initiativa. Si iti repet ca Basescu in 2 randuri a votat importiva ei. Si te rog sa nu imi spui ca nu a votat-o pt ca nu era ce corecta politica in 1997 era o ursarie nu despicau ei firu in 4 ca acum.

2. Uninominalul propus de Diriginte e folosit in Franta. Francezi vor sa il schimbe pentru ca este defectos. Cand Basescu a fost intrebat pe TVR1 cum motiveaza faptul ca Franta il schimba si noi il adoptam raspunsul mui a venit brusc si fulgerator( fii atent te rog o sa citez) 'POATE S-AU PLICTISIT DE EL'!!!!!!?????!!???
Acum sincer vorbind, cum sa spui asa ceva ca presedinte.
Sistemul este gresit nu reprezinta corect alegatorii. Ti-as explica dar mi-e lene sa scriu atat,eu sunt orator mai degraba in scris ma descurc greu.

3. Basescu e jegos.Este jegos pentru ca m-a mintit,pentru ca m-a facut sa am incredere in el si m-a dezamagit. Striga coruptia dar uita ca el a venit la guvernare cu acesti corupti. E jegos pentru ca invoca poporul dar fica lui are masina de 100.000 euro (140.000$ casa intelegi tu),e jegos pentru ca e xenofob 'tiganca imputita' pentru ca e prost crescut( tiganca imputita, pasarica ,etc le uit ca sunt multe)
E jegos pentru ca nu respecta constitutia. Ii invoci pe americani, pai aia nu se basesc in ziua de vineri daca asa scrie in constitutie. Desigur ca sunt frustrat, sunt extrem de frustrat pentru ca cineva in care am crezut a ajuns sa ma dezamageasca atat de mult.

4. Uninominalul nu e mai important decat alegerile europarlamentare. Asa mai auzeau si romanii despre UE mai invatau si ei ceva. Trebuie sa trimitem cei mai buni candidati sa nu ne facem de ras. Chiar gresesti cu afirmatia asta, mai gandeste-te.

5. No comment.
Radule ai potential, dar nu esti calauzit bine, poate ai auzi idei gresite in casa cand ai crescut si le-ai luat de bune.

Antitot said...

O sa va raspund amandurora intr-un singur comentariu.. Si imi cer scuze pentru aparitia intarziata.

Radu, se pare ca nu ai inteles ideea pe care o lansasem. Nu am spus nici un moment ca uninominalul trebuie lasat deoparte. Am spus doar, asa cum zice si Plesa, ca nu sunt de acord cu Basescu si faptul ca vrea sa isi insuseasca el intoducerea uninominalului. Acest referendum nu are nici un sens. Chestiunea a fost deja dezbatuta in Parlament, s-a cazut de acord, cel putin la suprafata, pe anumite teme, interventia lui Basescu nu isi avea locul. Miza referndumului este pro sau contra Basescu, nu atat pro sau contra unui sistem de vot pe care oricum multi nu il inteleg. Presedintele are si varianta de rezerva: in cazul in care uninominalul nu va trece va arunca toata vina pe cei 322 si va spune poporului: iata, eu am vrut reforma, dar cei care s-au opus sunt acolo, in Parlament.

Revin din nou la comentariul lui Radu si vreau sa mai punctez niste lucruri. Introducerea votului uninominal nu garanteaza in nici un fel o schimbare radicala a clasei politice. Asta ar fi intr-adevar mult mai important pentru romani. Daca pica varianta de la refendum, te linistesc Radule si iti spun - poate stii deja - ca Basescu a sutinut la emisiunea 100% a lui Turcescu ca el va sustine varianta guvernului. Adica din nou trebuie sa fie si el implicat, il manaca pielea daca nu este. Si mai punctez un lucru, Radule. Imagineaza-ti o campanie electorala in care sistemul de vot va fi cel uninominal. La cat de interesati sunt romanii de politicieni si campanii electorale, orice figura foarte populara, dar care nu are nimic in comun cu viata politica, in afara de simplul fapt ca s-a inscris in partid, va avea o sansa mai mare decat ne dorim cu totii sa ajunga unde isi doreste. Cati dintre cei care voteaza o fac cu cap si nu luandu-se dar dupa imagine? As vrea sa stiu..