Thursday, November 8, 2007

Rromii


Violentele din Italia care au generat atata ura impotriva emigrantilor proveniti din Romania dovedesc esecul politicilor europene in privinta integrarii rromilor. Acum, politicienii europeni incearca sa paseze resposabilitatea numai asupra Romaniei.

Interventia mea aici pune o intrebare de fond foarte clara: "cui ii pasa cu adevarat de comunitatea rroma?". Si apoi cat de mare este dorinta societatii europene de a-i integra cu normalitate pe acesi cetateni? Sa fim sinceri, in Romania, si mai ales in restul Europei, rromii sunt tratati din start cu prezumptia de vinovatie. Daca ma gandesc insa la gradul ridicat de infractionalitate care domneste in jurul lor, si eu sunt tentat sa fac acelasi lucru. In fond, fiecare dintre noi am fost invatati de mici de catre familie sau scoala ca e bine sa stam departe de ei. Pe undeva, ei aveau dreptate. Majoritatea rromilor confirmau caracterizarile. Destui tigani buni de munca preferau, si atunci, ca si acum, combinatiile si furturile in locul muncii.

Astfel, nu e de mirare ca, desi in peste 90% din cazuri, crimele din Cizma au autori italieni, a fost mai simplu pentru populatia majoritara sa-i puna la zid pe toti romanii pentru tragedia atribuita unuia. Tiganii sunt de multa vreme buni de aratat cu degetul pentru tot ce nu merge bine in Comunitatea Europeana.

Prin articolul din Wall Street Jurnal de marti: http://online.wsj.com/public/article/SB119430059109983064.html America bate obrazul Europei pentru felul in care intelege sa respecte drepturile minoritatilor si comunitatea rroma. Italia este comparata cu Rusia si Zimbabwe pentru "demonizarea etnica in scopuri politice" a acestei minoritati. Poate ca americanii au dreptate sa ne acuze. Dar oare tiganii vor, macar acum, la aproape 700 de ani de la atestarea lor pe teritoriul Romaniei cu statulul de robi, sa se integreza prin munca si nu prin cerseala? Pot ei oare sa faca acest pas dupa ce, in atatia ani de istorie, au trait doar din meserii murdare? Sincer sa fiu, nu cred. Neoficial sunt 2.000.000 de rromi in Romania si dintre acestia, putin peste 10% au terminat liceul. Copiii rromi au tendinta de a abandona scoala; fetele o fac pe la inceputul clasei a V-a pentru ca se casatoresc, baietii o fac prin clasa a VIII-a. Aceasta traditie imorala si foarte foarte invechita la distruge orice sansa de a ramane in sistemul de invatamant. Deci care mai sunt sansele lor la maturitate intr-o epoca a cunoasterii?

Nu doar inainte de revolutie dar si dupa '89, in regimurile neo-comuniste pastorite de subalternii lui Ceausescu, tiganii au fost etichetati drept vinovati absoluti pentru pacostea din jurul lor. Si imediat imi mai vine in minte o intrebare simpla: Oare noi, majoritarii, nu avem nicio vina pentru felul in care traiesc acesti oameni? Le-am dat vreodata vreo sansa? Aceste aspecte sunt foarte des trecute cu vederea pentru ca am avut sansa sa ne nastem albi. Fie ca vin din Romania, Spania sau Franta, romii nu s-au integrat in Europa. Dar nici Europa nu a facut nimic pentru a-i integra.

1 comment:

rita sordida said...

rromi-integrala nedefinita