Tuesday, January 22, 2008

Bucurestiul nostru drag


Se fac in curand 20 de ani de la Revolutie dar Capiatala nu s-a trezit inca din letargie. Bucrestiul se mentine intr-o stare de hipnoza administrativa. S-a schimbat doar cel care ne plimba pendulul prin fata ochilor odata la patru ani, in campania electorala.


Fie ca erau pusi pe ingrasat in timpul madatului (gen Halaicu), orbiti de cariera publica (gen Ciorbea), aterizati absolut intamplator in scaunul de peste drum de Parcul Cimigiu (vezi Lis), pasionati de “razboaie mici maidanezo-buticaro-pesediste” (cine altul decat Basescu), sau aruncati in lupta pe criterii politice (..Videanu), nici unul din mai marii Bucurestiului nu au facut nici cat negru sub unghie pentru locuitori.


Bucurestiul a avut un progres identic cu cel al Romaniei-mame, care a inaintat cu ritm de melc in acesti aproape 20 de ani si care mai mult a spoit decat a construit, si aici nu ma refer numai la cladiri. Da, Bucurestiul arata ca un oras spoit intentionat pentru a nu i se descoperi putreziciunea. Nimic esential nu au facut edilii. Orgoliile interpartidice au omorat din fasa orice intentie de mare proiect. Macar unul, care sa fii continuat indiferent de primar. Inexistenta lui se poate observa in toate bubele urbei: in canalizarea care se preda mereu ploilor, in strazi tot mai inguste pentru masini tot mai multe, in constructii haotice si inestetice sau in parcuri devorate de latifundiari .

Starea de sufocare in care se zbate acum Capitala are legatura mai ales cu faptul ca votul bucurestenilor a avut de fiecare data o componenta politica, si nici macar una adminstrativa, tehnica. Alegatorii au ales partide, aliante, sigle, pentru ca miza era prea mare: cel care pune mana pe Capitala va lua o mare gura de oxigen pentru alegerile parlamentare. Oamenii nu a au fost bombardati cu proiecte ci cu harjoneli politice. Si rezultatul se vede in strada. Si cel mai grav este ca aceasta stare de continua tensiune si agresiune impotriva adversarilor politici s-a incastrat si in populatia orasului, bucurestenii fiind unii dintre cei mai violenti si mai necivilizati locuitori ai tarii.

Din aceasta cauza salut intrarea lui Cosmin Gusa in cursa pentru fotoliul de primar general. Gestul lui pare a fi o manusa aruncata bucuresteanului. Gusa nu are in spate sustinerea politica de talia celor care au castigat pana acum Primaria. Si asta poate fi un avantaj in cazul in care bucurestenii vor vota sub semnul scarbei postrevolutionare fata de primarii politici. Dublata de combativitatea-i bine cunoscuta in confruntarile televizate, candidatura sa poate starni macar curiozitatea alegatorului. Habar n-am daca Gusa are vreo sansa – personal, sper ca da. Ce stiu insa este ca intrarea sa in lupta mai alunga din plictiseala si da sah partidelor mari.

3 comments:

ilau said...

bai ceea ce zici tu este corect !in legatura cu ceea ce se intampla in bucuresti si in romania! razboiul politic este mult mai important pt alesi decat rezolvarea problemelor administrative ! totushi vreau sa puncte ca si Dl gusa este unul dintre politicienii care si-a facut numele pin mici scandaluri si la momentul actual este unul din parlamentarii care au cel mai mare numar de absente din plen!!

Antitot said...

Da, dar sa nu exageram totusi, are sigur o cu totu alta mentalitate decat majoritatea dinozaurilor care se invartesc prin viata politica. Si asta conteaza pentru Primaria Capitalei mult mai mult decat prezentele lui Gusa intr-un Parlament obosit care oricum nu dezbate mai nimic si bate pasul pe loc..

ilau said...

da dar totusi macar sa-si exprime opinia asupra a lucrurilor dezbatute si votate acolo. sa vina sa suna lucrurile ce se petrece acolo si sunt in neinregula ,cum ar fi ca parlamentarii an de an isi maresc salariile si primele si isi tot adauga fel de fel de sporurisi alte chestii de gen. Oare de ce nu spune asta! Dar sa nu fiu ipocrit nici eu n-ash zice asta, cel mai important lucru este sa fie judecat dupa realizarile pe care le are. ATAT