Monday, February 18, 2008

Altfel de Kosovo





Declararea independentei Kosovo creaza emotie printre romani. Cu atat mai mult cu cat pozitia oficialitatilor este de nu-i recunoaste unilateral statutul de independenta. Ne place sau nu, Europa devine un continent al regiunilor.

Chiar daca atat Guvernul cat si Presedentia se intrec sa critice independenta kosovarilor, acest stat este, de facto, independent de Serbia de la interventia NATO din 1999. Acum, forta de mentinere a pacii instalata de NATO in 1999 va fi inlocuita cu una a Uniunii Europene.. din care, evident, va face parte si Romania. Si atunci, ce aparam noi in Kosovo, daca nu chiar independenta acestui stat, pe care nu o recunoastem.

Si chiar daca este un precedent pe continent, sigur militantii pentru independenta din Tara Bascilor, Catalunia, Corsica sau Scotia nu isi fac agenda dupa Kosovo. Sa fim seriosi, lupta lor a inceput cu mult timp inaintea afirmarii nationalismului albanez.

In nici un caz nu trebuie sa ne facem griji pentru Harghita si Covasna. In zona nu exista o miscare independentista/nationalista - dorinta de autonomie este exprimata doar de liderii UDMR si a Uniunii Maghiarilor, nu si de popor - si oricum, aderarea Romaniei la NATO si UE, au aruncat visurile acestor maratonisti politici in derizoriu.

Nu trebuie sa ne speriem nici de faptul ca "se schimba harta Europei", asa cum s-au grabit multi sa declare. Nu scrie nicaieri ca harta Europei e trasata pe vecie, ca natiuni care nu au avut stat, nu vor avea nici de aici in colo. Ne place sau nu, Europa devine un continent al regiunilor, si tot mai putin al natiunilor, pentru ca identitatea nationala tine tot mai mult de spatiul cultural si mai putin de cel politic. Suntem romani pentru ca vorbim limba lui Eminescu nu pentru ca ne conduce Basescu.

No comments: