Tuesday, April 1, 2008

De ce antiNATO?



Chiar daca, odata cu aderarea la prea-marita Alianta, am fost acceptati si in Uniunea Europeana si, mai mult, granitele Occidentului s-au mutat de pe linia Bors-Nadlac pana la Marea Neagra si Prut, nu suntem prea incantati de organizarea Summitului NATO in Bucuresti. Daca acum 10 ani am fi fost intrebati cat suntem dispusi sa platim pentru ca granita UE sa coincida cu cea de Est a Romaniei, cu siguranta ca am fi fost gata sa suportam costurile a zece summituri NATO, doar pentru a nu mai fi batjocoriti pe la cozi la ambasade.

Astazi insa, toate acestea ne par minore in comparatie cu inconvenientele create de un blocaj de circulatie; si nu numai din cauza populismului de presa, intretinut din incompetenta sau din foamea de audienta, de cele mai multe ori de proasta calitate.

Este si pentru ca liderii Romaniei nu au nici un proiect menit sa adune si sa evidentieze energii si elite, dincolo de ideologii. Cand viziunea politica a conducatorilor nu se intinde mai departe de "bordurile" electorale, sa nu ne miram ca oamenii de rand nu vad peste bordul propriei maşini. Daca insa summitul ne va ajuta pe toti sa vedem un pic mai departe, atunci poate ca si-ar merita banii..

No comments: