Wednesday, April 9, 2008

FREE TIBET


Am observat ca majoritatea romanilor sustine cauza tibetanilor, lucru imbucurator care are, insa, si o fata mai putin imbucuratoare: majoritatea romanilor nu cunoaste cauza conflictului.


As vrea sa fac putina lumina:


Din 1950, de cand comunistii chinezi condusi de Mao Zedung au revendicat si ocupat Tibetul, mai mult de 1.2 milioane de tibetani au fost omorati de acestia. Iar din 1950 drepturile tibetanilor au fost incalcate sistematic si in mod repetat.


Ca masuri imediate dupa "mareata" cucerire, chinezii au inlocuit limba oficiala, tibetana, cu chineza. De asemenea, tinerii tibetani erau re-educati in scoli fara a li se prezenta trecutul independent al statului. Mai mult, in 1982, chinezii reduc numarul calugarilor care au permisiunea sa intre manastiri si discrediteaza autoritatea religioasa a lui Dalai Lama. Acesta a fost indepartat iar chinezii si-au pus propriul lor canditat.

Dar de unde acest interes al chinezilor pentru Tibet? Ei bine industria miniera si de extractie a mineralelor este in plina dezvoltare in partea centrala si de vest a Tibetului. Exploatarea resurselor solului a oferit mii de locuri de munca pentru chinezi, mai nimic pentru tibetani, si, in plus, mai mult de jumatate din suprafata forestiera a Tibetului a disparut pentru a face loc exploatarii.


Migrarea pe termen lung a chinezilor catre Tibet a fost intens sustinuta de guvernul lui Mao. Astfel s-a ajuns ca tibetanii sa fie minoritarii in mai multe regiuni. Studiile independente plaseaza numarul chinezilor undeva pe la 5,5 milioane, tibetanii numarand numai 4,5 milioane de locuitori. Si pentru "inflorirea" comertului, chinezii au fost scutiti de taxe.


Pe scurt, asta e esentialul.. Campania britanica Free Tibet, lupta de prin 1988 pentru cauza tibetanilor. Printre "razboaiele" duse se numara boicotarea Olimpiadei si un intens lobby impotriva Comitetului Olimpic International, condamnand decizia acestuia de a organiza Olimpiada de vara la Beijing, lupta pentru oprirea torturii indreptate spre tibetani si proteste impotriva rapirii lui Punchem Lama - urmasul lui Dalai Lama, luat pe sus din casa lui in 1995, la varsta de numai 6 ani, si dat disparut de atunci. Rapirea lui nu este numai o crima impotriva unui copil inocent, ci o violare a modului de viata si gandire tibetan.


Acestea sunt numai cateva din motivele penru care China merita sa fie condamnata.

No comments: