Tuesday, December 16, 2008

Al doilea descalecat


Pe Stolojan l-am vazut prima data pe partie la Poiana. Se dadea cu placa si mi s-a partut foarte cool ca face asta. Ultima data l-am vazut in chiloti cand anunta ca este interesat de postul de premier. Il apreciez ca politician dar faza asta m-a determinat sa imi schimb radical parerea.

Acum insa, Stolojan a facut un lucru intelept. Faptul ca a renuntat la postul de marioneta a PDL-ului, a PSD-ului si a lui Traian Basescu este un pas inainte pentru el. Dar tot gest de slabiciune se cheama. In comparatie cu Tariceanu, care a realizat ca el este seful Guvernului, nu vreun partid sau altul, Thoedor Stolojan este slab. Indiferent de presiunile care se puneau pe el, de dedesupturile aliantei PDL-PSD, de faptul ca nici un membru al fostului PLD nu facea parte din noua garnitura ministeriala, el nu ar fi trebuit sa renunte. Mai ales ca nu e prima oara cand renunta. El apare acum in ochii romanilor ca un lider slab si nu cred ca va mai fi cineva care sa se inghesuie sa faca alianta cu el.

Pentru Stolojan a venit vremea pensionarii.

Afirmatia cum ca Stolojan este slab este intarita de faptul ca el nu a dat explicatii. Lumea asteapta explicatii. De ce le e frica politicienilor sa dea in gat un confrate sau mai multi? Atata timp cat interesele cetatenilor sunt marginalizate – asa cum se intampla in actualul Guvern, unde posturile se vand si se cumpara ca in targ, un astfel de gest ar atrage automat suporteri. Dar nu. Theodor Stolojan s-a multumit sa nu spuna nimic, sa se retraga in liniste, ca un urs batran si lipsit de putere, si sa atraga toata antipatia de partea sa.

No comments: