Wednesday, December 3, 2008

Laos si americanii

Peste 100 de state semneaza astazi o conventie care interzice folosirea bombelor de tipul celor aruncate din avion pe timpul razboaielor (habar n-am cum se traduce cluster bombs). In Laos insa, cel mai bombardat stat de pe Pamant, aceste bombe fac parte din viata lor de zi cu zi.


Intre 1964 si 1973, pe timpul razboaielor din Vietnam, Laos a fost bombardata de avioanele americane, in medie, cu o incarcatura exploziva la 8 minute, 24 de ore pe zi, timp de 9 ani. Din ploaia de peste 260.000.000 de bombe cazute, 80.000.000 au ramas neexplodate, lasand in urma o mostenire mortala.


Fiind aproape pretutindeni, ramasitele acestor bombe au facut in jur de 13.000 de victime de la terminarea razboiului si pana astazi. In Laos patru cincimi din populatie lucreaza pamantul astfel ca bombele fac parte din viata lor de zi cu zi. Fotografiile urmatoare reprezinta proiectul lui Sean Sutton, desfasurat pe parcursul a 12 ani, si cuprinse in cartea Legacy of a Secret. Tot ce seamana cu o bomba, chiar este una. Nevoiti sa traiasca cu ele zi de zi, localnicii le-au gasit intrebuintari diverse..















No comments: